От понеделник невидими очи ще ни следят в мрежата

От понеделник МВР и ДАНС ще имат разрешен достъп до всички данни в мрежата и агенти ще дебнат с кого общуваме в интернет. Причина за това са промените в Закона за електронните съобщения. Там обаче е записано изрично, че информацията ще бъде пр

2010-05-09 17:11:53
От понеделник невидими очи ще ни следят в мрежата
От понеделник МВР и ДАНС ще имат разрешен достъп до всички данни в мрежата и агенти ще дебнат с кого общуваме в интернет.

Причина за това са промените в Закона за електронните съобщения. Там обаче е записано изрично, че информацията ще бъде предоставяна  на службите само при разследване на тежки престъпления  или пък компютърно пиратство.  Разрешение ще бъде издавано или от  шефа на районния съд или от упълномощени магистрати.

Законът бе приет преди три години, но тази година през февруари бе променен. Тогава управляващите отстъпиха пред обществения натиск и се отказаха от  следене на текущите данни в интернет и мобилните телефони при разследване на престъпления, за които се полага затвор под 5 години. Законът даде право това да става само при  разследване на тежки престъпления.  Разрешенията пък за разпечатки от интернет ще се издават от председателите на районните съдилища.

Ако  обаче искането за информация от интернет не е достатъчно мотивирано, магистратите могат да  откажат разрешение за следене.

Въпреки това обаче, от асоциацията "Активни потребители"  се опасяват, че правата на потребителите не са гарантирани.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия